Εκδήλωση «Κρήτη – Μακεδονία – Μέγας Αλέξανδρος» στην Έδεσσα

Εκδήλωση «Κρήτη – Μακεδονία – Μέγας Αλέξανδρος» στην Έδεσσα

 

«Κρήτη – Μακεδονία – Μέγας Αλέξανδρος» ήταν το θέμα των εκδηλώσεων οι οποίες  πραγματοποιήθηκαν στο δήμο Έδεσσας το Σάβαβτο 19 και την Κυριακή 20 Ιουνίου. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας, ο δήμος Έδεσσας αλλά και Κρητικοί Σύλλογοι και Σωματεία τόσο του νομού όσο και από όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της κύριας εκδήλωσης τροποποιήθηκε και έγινε στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Πέλλας λόγω της κακοκαιρίας.

Ξεκίνησε με Παρουσίαση προγράμματος από Β. Θωμά (εισαγωγή διάρκειας 2’).  έγιναν Χαιρετισμοί επισήμων και εκπροσώπων σωματείων που συμμετείχαν (Νομάρχης Πέλλας, Δήμαρχος Έδεσσας, Πρόεδρος Παν. Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, Πρόεδρος Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου,
και συνεχίστηκε με απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τη ριζίτικη ομάδα των σωματείων της κρητικής παροικίας της Αττικής (διάρκεια περίπου 10’).

–  Ομιλία με θέμα «Η συμβολή και οι θυσίες των Κρητικών στο Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους» (Γ. Κακουδάκης, Αντιστράτηγος ε.α., τ. Διευθυντής 7ου Ε.Γ. ΓΕΣ, διάρκεια περίπου 20’).

Απόδοση κρητικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα των κρητικών σωματείων της Αττικής και της Μακεδονίας (διάρκεια περίπου 10’).

– Ομιλία με θέμα: «Η συμβολή των Κρητικών στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου» (Γ. Βαρνάκος, Νομικός – Συγγραφέας, τ. Καθηγητής Διπλωματικής Ακαδημίας Υπ. Εξ., διάρκεια περίπου 20’).

-Απόδοση μακεδονικών χορών από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα των σωματείων νομού Πέλλας και της Χαλκιδικής (διάρκεια περίπου 10’).

– (21:00 μμ) Ομιλία με θέμα: «Το Μακεδονικό Ζήτημα από την σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου» (Δ. Μυλωνάς, Συγγραφέας – Ιστορικός, διάρκεια περίπου 20’).

– Απόδοση ποντιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα των τοπικών σωματείων (διάρκεια περίπου 10’).

– Απόδοση θρακιώτικων χορών από τα χορευτικά σωματεία της πόλης της Έδεσσας (διάρκεια περίπου 10’).

– Απόδοση μικρασιατικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της πόλης της Έδεσσας (διάρκεια περίπου 10’).

–  Απονομή τιμητικών πλακετών σε τοπικούς φορείς από την Οργανωτική Επιτροπή για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης (διάρκεια περίπου 10’).

– Δεξίωση της Νομαρχίας Πέλλας προς τιμή των διοργανωτών της εκδήλωσης και των συμμετεχόντων σε αυτή σε αίθουσα της πόλης.

Στήν εκδήλωση Συμμετείχε και ο Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου Χορεύοντας χορούς της Χαλκιδικής.