Γεύση Παράδοση Πολιτισμός 2016

Γεύση Παράδοση Πολιτισμός

ο Πολύγυρος γιορτάζει η Χαλκιδική γιορτάζει…

 

 

unnamed

Με την παράδοση σε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως άλλωστε της αρμόζει, ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή η 2η γιορτή ανάδειξης τοπικών προϊόντων και πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΓΕΥΣΗ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που διοργανώνει το Μορφωτικό – Πολιτιστικό – Αθλητικό – Κοινωνικό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πολυγύρου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».
Ντυμένα με τις παραδοσιακές τους φορεσιές τα χορευτικά τμήματα, παιδικά και ενηλίκων, δεκάδων συλλόγων του Δήμου Πολυγύρου μεταξύ αυτών και ο Λαογραφικός όμιλος Πολυγύρου πλημμύρισαν τον…πεζόδρομο και με τη συνοδεία παραδοσιακής μπάντας παρουσίασαν χορούς από τη Χαλκιδική και την Ελλάδα στην πλατεία των Έξι Βρύσεων.
Το κοινό, που για δεύτερη μέρα δήλωσε δυναμικά «παρών» στον πεζόδρομο, χάρισε το πιο δυνατό του χειροκρότημα στους χορευτές, που απέδειξαν ότι οι νέοι αγαπούν την παράδοση και δουλεύουν για τη διατήρησή της.
Νωρίτερα, στο Δημαρχείο Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίων, π. Χρυσόστομο Μαιδώνη με θέμα η Αγιογραφία τον 20ο αιώνα και οι σχολές της Μητροπόλεως, και για τη συλλογή, τη διατήρηση και τη διάδοση παραδοσιακών σπόρων από τον κ. Δημήτριος Κουφάκης, της Τοπικής Ομάδας Θεσσαλονίκης του «ΠΕΛΙΤΙ».
Οι σύλλογοι με τα κεράσματά τους και οι παραγωγοί με τα προϊόντα τους ήταν και την Κυριακή εκεί. Το ενδιαφέρον του κόσμου παρέμεινε αμείωτο να γευτεί και να πάρει μαζί του αγνά, ποιοτικά υλικά να κρατήσει στη μνήμη του αλλά και σε φωτογραφικό χαρτί τις όμορφες στιγμές που έζησε στον φιλόξενο Πολύγυρο. Μέχρι την επόμενη χρονιά… που οι διοργανωτές από τώρα σχεδιάσουν πως θα μεγαλώσουν και θα εξελίξουν αυτή τη συναρπαστική γιορτή.
Και αυτή η βραδιά κατέληξε σε γλέντι με τη συμμετοχή όλων των ηλικιών.
Και κάπως έτσι έπεσε η αυλαία σε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων όπου η Γεύση είχε το πρώτο λόγο σαν ένα στοιχείο Πολιτισμού.
Ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια μιας έκθεσης σε αυτή τη γιορτή ο επισκέπτης δοκίμασε παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, γνώρισε τους παραγωγούς και συζήτησε μαζί τους, γεύτηκε συνταγές από μάγειρες βασισμένες στα όσα παράγει ο τόπος μας και στο τέλος έφυγε έχοντας διασκεδάσει σε μία γιορτή που τα είχε όλα: φαγητό, γλυκό, ποτό μουσική και χορό!
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου Δημήτριος Ζαγγίλας, η Πρόεδρος του Ν.Π «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Ιφιγένεια Κυριάκου, ο Αντιδήμαρχος Ζερβοχωρίων κ. Δημήτρης Κοντογιώργης, Πολυγύρου κ. Νικήτας Κατσακιώρης, , ο Πρόεδρος του τοπικού Σανών κ. Σταύρος Μαυρουδής, η Δημοτική Σύμβουλος Πολυγύρου κ. Στέλλα Ζούνη , ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεν. Μακεδονίας Στυλιανός Βαλιάνος, και το μέλος του Δ.Σ του Ν.Π.»ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» κ. Χαράλαμπος Μπανάβας.
Πηγή Άρθρου: www.http://aetoshal.blogspot.gr/